Friday, 20 April 2012

Washing advice

I need some advice on washing buttons. A family friend brought me a bag full of buttons – everything from buttons from discarded cloths to buttons from her mother and grandmother’s stashes. I am so thankful for her generosity, and have already used a few of them in the mixed media piece here.

However, having been stored for ages, the buttons needed a little cleaning up so I put them in lukewarm water with a little dish soap added. After a day or so of soaking, I rinsed them and spread them out on a towel to dry. It did help a lot, but they would benefit for another round of cleaning.


I have thought about putting some of them in a laundry mesh bag and wash them on a wool program in my machine. Any advice? What would you do?

6 comments:

 1. Zalo og salmiakk i lunkent vann. De som er skitne ville jeg brukt en tannbørste på - om det er ikke veldig mange da..... De med stoff ville jeg brukt Soak vaskemiddel på. Altså om det var meg... Lykke til!!!

  ReplyDelete
 2. hei! Jeg holder akkurat på å vaske og sortere mine gamle knapper, og kommer til å ha et innlegg om det når jeg er ferdig. Jeg er så heldig at jeg har fått restlageret av tråd og knapper fra en butikk som har vært nedlagt lenge;) ;) Men jeg både så og luktet at disse knappene hadde ligget i mange tiår. Jeg hadde dem i en vaskepose, og ristet dem skikkelig i varmt vann med en dæsj flytende Ajax sitron i. Så spredde jeg knappene utover bord og bokser ute i solen. Flyttet litt på dem underveis slik at de tørket. Og så skal de sorteres i små bur i skuffer i trådskapet, som jeg også fikk;) Tråden har jeg hatt et innlegg om. Så her skal det bli system!
  Boken din er veldig fin og inspirerende!!! Jeg er så glad i stoppefoten;)

  ReplyDelete
 3. Maybe a little baking soda and an old toothbrush. Works wonders on my silver jewelry, maybe it will work on buttons. xox

  ReplyDelete
 4. No advice from me, but just wanted to say that it looks like a good diverse stash!

  ReplyDelete
 5. I et vaskenett i oppvaskmaskina kan også brukes.. Da får de beholde glansen :)Vaskes på kortprogram og ca 40grader...Uten noe annet i maskina selvsagt:) Lykke til:)

  ReplyDelete
 6. I put them in a netting bag in the dishwasher...cycle without heat.

  ReplyDelete